Szerszámacél

Az alábbi menüpont alatt találják a szerszámacél termékismertetőinket, melyeket a

jellemző felhasználási területek szerint osztályoztunk. A katalógusokban az anyagminőségek beazonosítását a német ipari szabványrendszernek megfelelően egy WNr. számmal tudja elvégezni, de a megtalálja az egyes anyagminőségek különböző szabványok szerinti megfelelőjét is.

A felhasználási területek:

Hidegalakító szerszámacélok: 1. 2210; 1. 2436; 1. 2379; 1.2842; 1. 2767; ….és egyéb anyagminőségek (ld. a katalógusban). A hidegalakító szerszámacélok kiválasztásánál -- hasonlóan a többi szerszámacélfajtához --a kopásállósági és szívóssági tulajdonságok kompromisszuma szerint kell a szükséges anyagminőséget kiválasztani, amelyhez kiegészítésképpen az átedzhetőséget is figyelembe kell venni.

Melegalakító szerszámacélok: 1. 2343/44 normál és ESU kivitelben; 1. 2365 EFS; ….és egyéb anyagminőségek ( ld. a katalógusban). A melegalakító szerszámacélok kiválasztásakor a fenti elvárások mellett, gondolnunk kell az erős hőhatás miatt a következő elvárható anyagjellemzőkre is, mint a melegrepedés ellenállóság, meleg kopásállóság, jó hővezető képesség, a nagy hőfáradással szembeni ellenállás, melegszívósság.

Műanyag feldolgozó szerszámacélok: 1. 2083; 1. 2085; 1. 2312/11; 1. 2316;

1. 2738; ….és egyéb anyagminőségek (ld. a katalógusban). A műanyag feldolgozó szerszámacélok kiválasztásának alapja a végső műanyag termék minősége.

A szerszámacélnak a műanyag termék előírásaival való összehangolása kihat a végleges termék jó minőségére, és így az acélnak következő extra elvárásoknak kell megfelelnie:

• Polírozhatóság

• Fotómarathatóság

• Hegeszthetőség

• Forgácsolhatóság

• Korrózióállóság

• Deformáció mentesség

Porkohászati szerszámacélok: A porkohászatilag előállított acélokra az abszolút tiszta és homogén karbideloszlás jellemző, ami azt jelenti, hogy a struktúrában finom, közel azonos és egyenletesen eloszlott karbidok találhatóak. A gyártási folyamat és a forgalmazott minőségek a katalógusban részletesen megtalálható.