ALUCOBOND 45 perces tűzterjedési határérték

45 percig ellenállt, így sikeresen teljesítette a tűzterjedési határérték vizsgálatot az ALUCOBOND alumínium kompozit lemezből készült homlokzatburkolat.

A tűzbiztonságra vonatkozó szabályok egyre gyakrabban kerülnek az érdeklődés középpontjába, és néhány sajnálatos tragédia után a téma fontossága már megkérdőjelezhetetlen. Magyarországon a homlokzati hőszigetelő rendszereket tűzvédelmi szempontból kétféle vizsgálaton ellenőrzik. Az első a tűzvédelmi osztályba sorolás, amikor tűztechnikai vizsgálatokkal meghatározzák a rendszer tűzvédelmi osztályát. A második a homlokzati tűzterjedés vizsgálat, amelynek eredménye percben fejezi ki azt az időtartamot, aminek eltelte után a rendszer tűzterjedési határállapotba kerül. Ez azt jelenti, hogy ennyi ideig felel meg a hatályos jogszabályokban megkövetelt homlokzati tűzterjedési követelményeknek.

A tűzterjedési határérték nagyon fontos fogalom hazánkban, ez határozza meg ugyanis, hogy egy-egy adott rendszer milyen épületmagasságig építhető be. A hatályos OTSZ szerint a homlokzati tűzterjedési határérték-követelmény az épületek szintszámának függvényében:

-2 vagy 3 szintes épületnél Th ≥ 15perc,

-4 vagy 5 szintes épületnél Th ≥ 30 perc,

-középmagas, magas vagy 5 szintnél magasabb épületnél Th ≥ 45 perc.

Az OTSZ előírásai szerint a földszint + 2 emeletnél magasabb, illetve a középületek esetében mindig kötelező a tűzterjedési határérték igazolása. A homlokzati hőszigetelő rendszerek tekintetében a hazai szabályozás szigorúbb és részletesebb az európai átlagnál. Az OTSZ szerint minden szerelt burkolatra – a tűzvédelmi besorolás mellett – a tűzterjedési határértéket is szükséges igazolni, amelynek határértéke nagyobb vagy egyenlő 45 percnél (Th≥45 perc).

Az ÉMI ősszel végzett vizsgálatai igazolták, hogy az MSZ 14800-6:2009 szabvány előírásai szerint az ALUCOBOND alumínium kompozit homlokzatburkolati rendszere megfelel ezeknek a követelményeknek. Az ALUCOBOND PLUS homlokzatburkoló lemez a vizsgálat során minden kritériumnak megfelelt, ezért a kedvezőbb A2 (nem éghető) besorolású termékünkre is megkaptuk a minősítést.

A vizsgált homlokzat tálcás kialakítással készült, de a sikeres vizsgálati eredményeknek köszönhetően a rendszer méretkorlátozás nélkül alkalmazható:

-sík vagy tálcás kialakítással,

-csavarozott vagy szegecselt rögzítéssel, illetve SikaTack Panel burkolatragasztó rendszerrel ragasztva,

-függőleges vagy vízszintes orientációval.

Így az ALUCOBOND lemez már a minősítésben engedélyezett legszélesebb körű méretkorlátozás nélküli beépítési lehetőséggel rendelkezik.